ﻣﺸﺎوره ﯾﮏ ﺗﻌﺎﻣﻞ ﻫﺪﻓﻤﻨﺪ اﺳﺖ ﮐﻪ در آن ﻣﺸﺎور ﺑﺎ ﺻﺮف وﻗﺖ و ﺗﻮﺟﻪ مشکلات مراجعین خود را رفع میکند. در مطلب زیر به تعریف جامعی از مشاوره میپردازیم:
۱- مشاوره پند و اندرز دادن نیست، بلکه این فرآیند کمک به بیمارانی است که واقعا به کمک نیاز دارند.
۲- هدف آن کمک به یک فرد برای غلبه بر مشکلات خود است.
۳- مشاوره با یک گفتگوی گاه به گاه متفاوت است، زیرا ارتباط حرفهای با بیمار ایجاد میشود.
۴- مشاوره کاملا متمرکز شده، مشخص و ضروری است.
۵- مشاوره یک پروسه طولانی مدت است و از ارتباطات حرفهای تشکیل شده است.
۶- ارتباطات چیست؟
مشاوره روندی است که در آن تبادل افکار، ایدهها و احساسات وجود دارد. این اتفاق بین دو یا چند نفر اتفاق میافتد و با ارتباطات گاه به گاه متفاوت است.
۷- انواع ارتباطات
کلام حمایتی:
۱- استفاده از زبان قابل درک برای بیمار
۲- علاقه نشان دادن به بیمار و گوش دادن به حرفهای او
۳- استفاده از اظهارات و کلمات درست
۴- بدست آوردن اطلاعات مورد نیاز
۵- استفاده از طنز یا معانی دیگر برای کاهش تنش
۶- صحبت آرام و واضح
کلام غیرحمایتی:
۱- مشاوره به طور مستقیم
۲- بحث در مورد مشکلات شخصی
۳- قطع و تحمیل ارزش های خود
۴- احساسات غیرقابل پذیرش بیمار
۵- درخواست سوالات مستقیم و شرم آور
۶- استدلال
۷- کنجکاوی بیش از حد در موارد شخصی
۸- تأمین اطمینان غیر تضمین شده
۹- صحبت بیش از حد
اصول مشاوره:
مشاوره رابطهای آموزشی بین مراجع و مشاور است که در آن بر یادگیری تأکید میشود. در این تعریف، مشاور میکوشد تا با بهرهگیری از صلاحیتهای علمی و تجارب شغلی خود، مراجع را در شناخت امکانات و کسب بینش بیشتر در جهت حل مشکلاتش یاری دهد. در مطلب زیر با اصول مشاوره آشنا میشوید:
ایجاد محیط دوستانه
دانش آموزانی که به مرکز مشاوره میآیند معمولا به نوعی درد عاطفی، ناراحتی یا سردرگمی دچار هستند. یک مشاور تلاش میکند تا محیط راحت و دوستانهای فراهم کند و دانش آموزان بتوانند به راحتی مشکلات خود را مطرح کنند.
همکاری موثر
مداخلات موثرِ سلامتِ روانی، شامل همکاری خوب بین پزشکان و مراجعه کنندگان است. یک مشاور تلاش میکند تا مراجعه کنندگان مشارکت برابری در روش درمانی خود داشته باشند و روش درمانی خود را درک کنند. روابط بین دانش آموزان و کارکنان مرکز مشاور محترمانه است و مشاورین تلاش میکنند کار گروهی موثری در مرکز مشاوره انجام دهند. همچنین با دانش آموزان، والدین و معلمان همکاری خوبی انجام میدهند تا بتوانند مشکلات دانش آموزان را سریعتر رفع کنند.
تجربه و تخصص
در واقع مشاورین مسئول رشد و پیشرفت دانش آموزان به صورت حرفهای هستند، بنابراین باید تجربه و تخصص لازم را داشته باشند. امروزه اکثر مراکز مشاوره افرادی را استخدام میکنند که در زمینه مشاوره مدارک معتبری از دانشگاههای معتبر داشته باشند.
احترام به مراجعه کنندگان
مشاورین به مراجعه کنندگان خود احترام میگذارند، در واقع دانشجویانی که به مرکز مشاوره میآیند، آینده سازان جامعه هستند. بنابراین مشاوران مسئولیت کمک به حل مشکلات دانش آموزان را دارند. مشاورین، دانشجویان را تشویق میکنند تا اهدافشان را برآورده کنند و مسئولیت زندگی فعلی و آینده خود را بر عهده بگیرند.
اعتقاد به متفاوت بودن مراجعه کنندگان
مشاورین اعتقاد دارند که همه افراد با هم متفاوت هستند، بنابراین روشهای درمانی هر فردی با فرد دیگر متفاوت است. مشاورین متعهد به تضمین این امر هستند که مرکز مشاوره یک فضای سالم و امن برای همه است.
محرمانه بودن
یکی از اصول مهم مشاوره حفظ حریم خصوصی مراجعه کنندگان است، در واقع مشاورین حفظ حریم خصوصی افراد را به عنوان مبنای درمان موثر تشخیص میدهند. مشاورین مدرسه محرمانه بودن حرفهای دانش آموزان را بسیار جدی میگیرند، مشاورین هیچ اطلاعاتی از دانش آموزانی را با کسی به اشتراک نمیگذارند. استثنا در مورد محرمانه بودن نادر است و به طور خاص توسط قانون و اخلاق حرفه ای مجاز است. در مواقعی که موقعیت مراجعه کننده خطرناک است و ممکن است منجر به عواقب بدی شود مشاور آن را با فرد ذیصلاح در میان میگذارد.
دیدگاهی بگذارید