زوجدرمانی، مشاوره ازدواج، مشاوره زوجین و یا هر اسمی که بر روی آن میگذارید؛ میتوانند برای شما و زندگیتان بسیار مفید باشند. فرض کنید دو نفر در آستانه طلاق هستند؛ وقتی یک شخص بیرون از رابطه و بدون هیچ گونه تعصب و طرفداری، دو طرف را تشویق به حرف زدن میکند؛ در بیشتر مواقع میتواند کارساز باشد. درمانگر همانند آرامبخش و قرص مسکن، سعی میکند سو تفاهمها و مشکلات بین زن و شوهر را از طریق صحبت کردن و تغییر در رفتار آنها حل کند تا آنها دید بهتری نسبت به زندگی و یکدیگر داشته باشند و خودشان از طریق ارتباطات سازنده و صحبت کردن، مشکلاتشان را از بین ببرند.
آمار طلاق و مشکلات زناشویی روز به روز زیادتر میشود و بسیار از زوجها دچار طلاق عاطفی شدهاند و تنها در زیر یک سقف زندگی میکنند. در این میان مشکلات زیادی وجود دارد که میتواند دامنگیر زندگی زوجها شود؛ مثلاً مشکلات مادی، عدم درک دو طرف، خیانت، اختلاف در تمایلات جنسی و بسیاری از مسائل دیگر میتواند زندگی دو نفر را تحت تأثیر قرار دهد. زوجدرمانی میتواند این مشکلات را شناسایی کرده و با تشویق زوجها به تغییر در رفتار و ایجاد ارتباطات سازنده، زندگی بهتری برای آنها به وجود بیاورد. اما متأسفانه رفتن به مشاوره اغلب برای همه افراد ترسناک است و افراد تا قبل از مراجعه به مشاور از آن برای خود یک غول میسازند و سعی میکنند این مسئله را از اطرافیان خود پنهان کنند.
زوجدرمانی به ظاهر کاملاً ساده است. وقتی ارتباط بین زن و شوهر دچار مشکل میشود؛ زوجین به مشاوره زوجدرمانی مراجعه میکنند. زوجدرمانی برای زوجهایی است که در رابطه هستند؛ ازدواج کردهاند و یا قصد ازدواج دارند. هدف از زوجدرمانی بهبود روابط بین زن و شوهر است؛ این درمان میتوانند به زوجها در تصمیمگیری و زندگی بهتر کمک کند. این جلسات به وسیله یک مشاور، روانشناس، روان پزشک انجام میشود. درمانگر سعی میکند مشکلات زندگی زوجها را از طریق صحبت کردن کشف کرده و با ایجاد تغییرات و رفع سو تفاهمها و تعارضات آنها را از بین ببرد. اگرچه زوجدرمانی به روابط بین دو نفر تمرکز میکند؛ اما گاهی مسائل روانی و رفتاری یک طرف و یا هر دو طرف نیز موردبررسی قرار میگیرد.
زوجدرمانی در چند جلسه انجام میشود و درمانگر در آن، به بهبود مهارت حل مسئله، ایجاد مهارتهای ارتباطی، شناسایی هدف از زندگی و مسئولیتهای ارتباطی میپردازد. در برخی موارد مسائلی مانند خیانت، بی اعتمادی، مشکلات مالی، بیماری، خشم و سایر تغییرات و مشکلات زندگی نیز مورد کنکاش قرار میگیرد. درمانگر مواردی را شناسایی کرده که باعث مشاجره و دعوا در بین زوج ها میشود و سعی میکند به زوج ها کمک کند تا با ایجاد تغییرات مثبت در رفتار خود یک زندگی زناشویی رضایتبخش برای خود و خانوادهشان رقم بزنند. درمان ممکن است بسته به نوع مشکل در کوتاهمدت و یا چند ماه ادامه داشته باشد و آنچه اهمیت دارد همراهی و صبر زوجین است تا به مرور به نتایج رضایت بخش دست پیدا کنند. تأثیرگذاری زوجدرمانی به همکاری دو طرف بستگی دارد. یک فرد بهتنهایی نمیتواند از طریق جلسات مشاوره و زوجدرمانی زندگی خود را نجات دهد؛ مشکلاتی مانند استرس، عدم اعتماد و … هر دو نفر را تحت تأثیر قرار میدهد و بدون همکاری هر دو زوج نمیتوان آن را حل کرد.
کلام آخر…
هریک از زوجها با توجه به زندگی که در خانواده ابتدایی خود داشتند؛ دیدگاه متفاوتی نسبت به مشکلات دارند و وقتی ازدواج میکنند این دو دیدگاه متفاوت در کنار هم میتواند زندگی آنها را دچار مشکل کند. بنابراین در این شرایط قهر کردن و یا جدایی و طلاق راهحل درست نیست؛ چه بسا شما با طلاق گرفتن و ازدواج مجدد دوباره همین مشکلات را در زندگی جدید خود تجربه کنید؛ زیرا آدمها متفاوت هستند و دیدگاه متفاوتی دارند. شما میتوانید با مراجعه به یک درمانگر در مراکز زوجدرمانی، روشهای زندگی کردن و مقابله با مشکلات و برقراری ارتباط سازنده را یاد بگیرید. هیچوقت دیر نیست؛ اگر به همسر و زندگیتان علاقه دارید و مایل به بهبود رابطهتان هستید بهتر است در جلسات زوجدرمانی مشارکت کرده و با یک یا چند تمرین و ترفند، زندگیتان را شیرینتر کنید.